Norrköpings Uteserveringar!

Jag tänkte att jag delar med mig om mina tankar till det just nu väldigt populära i Norrköping, reglerna kring våra uteserveringar!

Om man vill kan man läsa Kommunala rådet för funktionshindersfrågor sammanträdes dokument på sidan 8 §17 om just Tekniska Nämndens beslut, med lite inriktning om funktionsnedsättnings perspektivet som vissa i allmänheten glömmer bort finns. En del regler finns just för att det annars kan det bli ett samhälle där inte alla kan ta sig fram på kommunal mark, så ska det givetvis aldrig få vara! kommunen har ett stort ansvar där så man planerar och tillåter rätt.

http://www.norrkoping.se/vard-omsorg/funktionsnedsattning/kommunala-handikappradet/protokoll-fran-khr/protokoll_krf_18april13.pdf

Tyvärr var jag inte med i Tekniska då dessa beslut togs men vi har möte i Maj så då ska jag verkligen ta reda på allt och ta upp det i nämnden, men NT skriver om lite regler här http://www.nt.se/nyheter/default.aspx?articleid=9746196

Det ska vara fri passage på 1,8 meter utanför serveringsytan. En självklar regel för mig då man måste tänka på alla! Plats måste finnas för folk att mötas oavsett om de går, cyklar, har rullator eller rullstol osv. Den regeln är jag absolut för!

Serveringen ska ha en avgränsning i smide, metall eller målat trä av certifierat virke.
Jag tycker att en avgränsning absolut är nödvändigt ifall alkohol ska finnas, tror inte ens du får ha kvar tillståndet om du inte har avgränsning. Vet inte om kommunen eller om det är svenska lagar som styr det, men jag tycker även att detta är viktigt. Utformningen stör jag mig inte på så länge man gör saker ordentligt.

Tryckimpregnerat trä eller trädgårdsstaket är inte tillåtet. Har man baserat detta ur miljöaspekt att tryckimpregnerat är väldigt giftigt så anser jag det vara ett bra förslag. Miljön är viktigt och just tryckimpregnerat trä är otroligt giftigt mot vanligt, men så håller det ju längre med… Svår fråga!

Stadens golv är uteserveringens golv Jag kan absolut köpa att om det är helt plan mark så ska man helst använda det underlaget men om krögarna har seriösa och bra idéer så ska INTE detta vara en låst regel. Det ska mer vara en praxis att göra så, men följer man inte praxis så får man söka tillstånd som tidigare helt enkelt.

Ingen reklam förutom restaurangens logotyp är tillåten. Absolut, det är kommunens mark man upplåter detta på inte någon reklambyrå

Vita bländande plastmöbler eller klumpiga trämöbler är inte tillåtna. En regel som gör mig otroligt förbannad! Har man gjort ett trädäck som Harrys, O’learys, Black Lion m.fl. så ska kommunen verkligen skita i hur interiören ser ut! Vill man ha vita blanka stolar så har man det, vill man ha lyxiga soffor så har man det! MEN om du får tillstånd att ha din servering på mer ett torg (som mellan Linden och Spiralen) så är det så synligt på kommunal alt fastighetsägarnas mark och om de då inte vill se vissa lösningar där så accepterar jag det.

Möbler där bänkar och bord sitter ihop är inte tillåtna. Som ovan så gör sådana här frågor mig bara förbannad när man ska hindra och stoppa ”krögarna” att välja interiören själva. MEN som ovan, ”Har man gjort ett trädäck som Harrys, O’learys, Black Lion m.fl. så ska kommunen verkligen skita i hur interiören ser ut! Vill man ha vita blanka stolar så har man det, vill man ha lyxiga soffor så har man det! MEN om du får tillstånd att ha din servering på mer ett torg (som mellan Linden och Spiralen) så är det så synligt på kommunal alt fastighetsägarnas mark och om de då inte vill se vissa lösningar där så accepterar jag det.”

NT om uteserveringarna och att de måste riva, http://www.nt.se/nyheter/?articleid=9749388


Just Black Lion förstår jag om det måste rivas, jag själv skulle aldrig ha godkänt att den byggdes ut så där extremt stort! Undrar om det verkligen är 1.8m? Men sen är det ju både gång och cykelbana som helt plötsligt går ihop.. Ur trafiksäkerhetssynpunkt så VET jag att det inte är optimalt gjort där då man lite för lätt kan bli påkörd. Som i bilden ovan, cykeln kommer i full fart, sen kommer en gångare längst ner till vänster i hörnet lite för snabbt och i sina egna tankar. Att det står en uteservering och blockerar hela din syn eller den andres syn som var mer uppmärksam än dig kanske…Det räcker nog inte, så ni krockar. DETTA HAR HÄNT MIG, så det är fakta. Sen har jag inte smällt in i någon för jag vet om faran där och är uppmärksam, men hade jag ej stannat hade vi krockat. Precis lika olämplig som den ovan är tycker jag att God Vän som ligger högst upp i Kungsgatans backe är. Sinnessjukt trångt och irriterande där! Så inte lätt med tillståndsbiten, då de kommer få skäll oavsätt hur de gör. En part kommer klaga, de som vill ta sig fram smidigt eller kanske har ett handikapp eller är äldre och på andra sidan krögaren och dess kunder. Men jag lägger inte någon energi på att stänga saker, jag vill lägga energin på att underlätta för fler! 😀

Jag vill ha uteserveringar i Norrköping och denna fråga kommer jag ta med mig till nästa möte med Tekniska Nämnden 15/5 för att forska vidare i den och försöka få MINDRE KONTROLLERANDE REGLER! Låt krögarna sköta interiören helt själva och försök lös saker istället för att motarbeta bara. Men att en del får avslag, så är det bara! En uteservering passar inte in överallt!

Ska försöka skriva en insändare till NT med! Se om den kan komma in 🙂

Comments are closed.