april 2020

Den odödliga rasen

Vad priset kommer landa på för att människan tror sig kunna leva för alltid hoppas jag någon nationalekonom räknar på i framtiden, men det som är klart nu är att 540 miljarder Euro (5882 miljarder kronor) kommer finnas tillgängligt från EU i närtid för dess medlemsländer att ta del av i form av lån (https://www.europaportalen.se/2020/04/finansministrar-enas-om-historiskt-krispaket).

Hur länge tar det innan ekonomin återhämtar sig?
Ska världen agera såhär varje gång ett virus kommer framöver?

Det är så mycket tankar jag har när jag ser så många korkade kommentarer på nätet – helt brist på kunskap, källkritik och med en förlängd arm där moralkompasset i handen ska påvisas alla som inte tycker lika – som vi var ett kommunist land… Många människor räds att inte passa in och börjar rätta sig i ledet, och sedan gör några till det. Istället för sunt förnuft råder idioti och det kostar oss många företag som kommer gå i konkurs.

Hur kunde COVID-19 sprida sådan skräck? På 10 år har vi globalt haft SARS, MERS, Fågelinfluensan och Svininfluensan men ändå beter sig majoriteten som om att hjärnan försvunnit och allt sunt förnuft och logiskt tänkande är borta. Istället agerar man helt irrationellt och hamstrar toalettpapper i mängder, man slutar leva livet helt och isolerar sig. Varför?

När COVID-19 drar fram världen över får massmedia möjlighet att producera löpsedel efter löpsedel med syfte att generera klick, vad som skrivs behöver inte vara relevant utan det primära är att få klick. Det är farligt hur ofta artiklarna är dåligt underbyggda och hur media vinklar saker – antingen med vilja (de vill påverka vårt moraliska tänk – har en agenda) eller p.g.a. okunniga reportrar. När en artikel görs så borde de fråga sig själva, varför gör vi denna artikel – vad är syftet? Är artikeln korrekt? Läggs personliga värderingar in i den eller strävas det efter objektivitet? Kan den missuppfattas, så man istället tolkar den till något annat än det som menas? Bör vi för någon annan media tagit upp en sak, också ta upp ämnet även fast det saknar nyhetsvärde och är fel – jämföra päron och äpplen? Det bättre att använda säkra kort om man har svårt att analysera olika sanningshalter i artiklar från t.ex. expressen, Aftonbladet och annan massmedia. Tror du på allt du läser, så sluta besök dessa sidor. Här SKA public service inte medverka till sådana drev utan hålla sig till fakta och undvika fallgropar så använd dem istället (SVT, UR m.fl.), använd Folkhälsomyndigheten, andra erkända vetenskapsskrifter o.s.v.

Päron och äpplen – t.ex. ”Sveriges andel döda – dubbla Danmarks” (Expressen). Varför görs denna artikel? Vad är expressens syfte? Är det bara för att citera det dansk media gjort och ”vara först” om att berätta den för oss i Sverige? Oavsett anledning så är problemet att det inte går att jämföra länder så, eftersom det är så otroligt många faktorer som spelar roll. Så det primära Expressen gör med skapandet av artiklar i den låga kalibern är att skapa hysteri hos en del människor. Varför går det inte jämföra Sverige – Danmark nu då? Det finns så otroligt många påverkansfaktorer nu att ta hänsyn till så som:
* När fick landet in smittan? Sverige och Danmark ligger de i fas?
*Hur bor man? T.ex. glesbefolkat eller typ Stockholm, New York?
Bor det många personer i samma hushåll?
Vad försörjer sig befolkningen med? Är det yrken som kräver att man träffar många människor eller är det yrken med stora ytor och få personer man har kontakt med?
*Hur är välmåendet i landet? – Tränar befolkningen? Är den överviktig? Hur många är rökare? Hur många har underliggande sjukdomar? Är befolkningen ung – eller är den äldre?

Detta är några saker som kommer upp i mitt huvud när jag läser artiklar som försöker framhäva saker som om verkligheten var helt svartvit. Därför hatar jag när de i sina löpsedlar/artikelrubriker förenklar så mycket att hela syftet kan tolkas fel av så många som inte ens kommer orka läsa artikeln – de har bara sneglat över rubriken och tänker ”åh fy fan… Det är Danmark som kan hantera Coronan medans Sverige gör helt fel…” Utan att ens ha försökt tänka kritiskt, försökt ta sig tid och läsa in sig lite i artikeln och ämnet. I ett mycket senare skede (nästa år?) kommer mer tillförlitliga data helt säkerligen finnas och man kan då titta på antalet dödsfall. Varför man vill återigen titta på något sådant svarvitt som ”dödsfall i olika länder” är fortfarande att jämföra päron och äpplen, om än mer tillförlitligt då än idag eftersom viruset inte etablerats samtidigt i alla länder (och så vidare som punkterna ovan tog upp). Länder är för olika för att man ska kunna använda sig av den data att t.ex. i Sverige dog 4500 människor och i Danmark dog 2350 människor. Det säger inget mer alls än att så många dog. Det krävs att verkligen gå på djupet för att det ska komma till användning och att något sådant dyker upp i ”skvallerpressen” är som att stöta på en igelkott.

Min personliga övertygelse är att Sverige som det land i Europa med minst rökning, samt där 70% av befolkningen tränar minst en gång i veckan när EU har ett snitt på ca 40%, och att vi har vår starka välfärd (ett rikt land mot många andra) kommer klara detta helt utmärkt. Vi hade inte ens behövt stänga ner något alls eller ha restriktioner om inte flera generationers politiker urholkat så otroligt många sektorer/myndigheter/organisationer 🙂 Mer om det längre ner

Så det jag inte kan förstå är denna panik detta virus skapar. Varför?
Jag kommer förklara varför jag anser som jag gör nedan.

Bilden ovan är en väldigt bra artikel av Expressen, sa jag att jag nyss såg en igelkott? 😉 Det är data över hur många som har dött dessa veckor (11, 12, 13) bakåt i tiden i Sverige men även detta år. Otroligt finurligt av dem leta sådana samband om hur många som normalt sett dör i Sverige! Min flickvän hade önskat denna statistik typ dagen innan, så var ju skönt de lyssna in hennes önskan. Siffrorna ovan visar att det inte är i proportion till hur media får dödligheten att framstå som när det gäller COVID-19 (hittills i alla fall). Skulle vi inte ha media skulle det inte råda denna allmänna panik. Detta är ett virus där majoriteten inte ens påverkas nämnvärt utan man slår i många länder på röda larmknappen för media förstorat det och politiska ledare gör detta för rädsla för sina väljare. Istället borde fler likt Sverige inte agerat i panik då det långsiktigt kommer ha väldigt kostsamma effekter.

Om x kronor kommer in kan inte x kronor som går ut vara mer, då hamnar man i skuld. Man måste låna pengar. Vi har redan en statsskuld på 1117 miljarder kronor och om man varje gång stannar samhället för virus likt COVID-19 som inte når en särskild bred grupp av befolkningen kommer vi på sikt att behöva politiker som prioriterar bort mer saker än det som de redan förstört. Det lån EU nu tagit fram (stod i inledningen) är på 5882 miljarder kronor och är alltså fem gånger så stort mot vår statsskuld. Förstår att dra till med ett sådant nödpaket vart tredje år – och gissa hur ekonomierna ser ut till sist. Det akutaste nu är de länder som inte likt Sverige har det väldigt bra ställt, t.ex. alla turistländer vars största inkomst är från turism och nu kommer de inte ha några turister denna sommar och därmed kommer fler dö i svält och andra orsaker (https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/fragor-och-svar/)

15 000 barn dör i dag, och imorgon, och varje dag framåt men med skillnad att den siffran nu helt säkerligen inte kommer att minska när världens ekonomi går ner sig (https://unicef.se/fakta/barns-overlevnad). Det som alla länder istället verkar lägga energi på är de personer som direkt drabbas av COVID-19, nämligen de äldsta i vår befolkning. HUR kan människor ha denna prioritering? Jag förstår inte människors rädsla till döden när man haft möjlighet till att leva ett helt långt liv. Lev livet väl när du lever det, och vet du vad – du kommer att dö. Det kommer alla att göra och jag önskar inget hellre att hela världen kunde få vara med och avnjuta att det var i äldre dagar som man dog… Det är att dö naturlig och så har det alltid varit, och så kommer det alltid vara. Med skillnad mot av vi på 70-talet i Sverige blev strax över 70 år medans vi idag lever tills vi är en bit över 80 år. Hur länge ska vi leva? Hur mycket får det kosta att förlänga våra liv? Vart ska pengarna tas någonstans?? När jag läser folks kommentarer så undrar jag hur många vänsterpartister som är kvar där ute i sitt kommunistiska tänk och tror att pengar växer på träd och räcker till precis allt och till alla. Så är det inte, och så kommer det aldrig att bli. Pengar är en begränsad resurs och man måste som stat hushålla väl med dem och försöka få så mycket man kan för pengarna, och jag kan inte förstå hur så många helt missar att dessa nedstängningar kommer ha en STOR påverkan framöver för människor som har långt kvar att leva. Jag lider 1000 gånger mer med barn som får cancer än med äldre som får detta virus. Jag lider mer med yngre som har olika sjukdomar och slutstöten för dem kan vara ett virus som för majoriteten inte ens är farligt. Det är orättvisa för mig. Orättvisa är inte när äldre personer dör, det är en självklarhet.

Dödligheten vill en del personer uppenbarligen se så hög som möjlig så att de känner att de har det argumentet med sig i en debatt, men problemet är att de verkar sakna matematiska kunskaper och därför låter den högsta siffran de sett vara den sanna. Det man kan göra för att få fram en empirisk dödlighet som inte återspeglar verkligheten är = I Sverige får man fram den siffran genom att man tar antalet döda 899 personer och antalet bekräftade smittade 10483 (siffror från https://covid19.who.int/region/euro/country/se kl 13;35 14/4-20) och då får fram att dödligheten ligger på 8,57%. Det är absolut en hög siffra, men den är absolut INTE den generella dödligheten. Mörkertalet är stort, men inget som den döve och blinde debattören är särskilt intresserad av. Det har framkommit olika gissningar om hur många som är smittade nu och en av gissningarna har Tegnell som sagt att 10% av Stockholmarna troligen bär på viruset och andra gissar på en halv miljon till en miljon över riket (https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/experterna-det-sager-de-nya-siffrorna-om-sverige/). Om vi då utgår från deras gissningar om att en miljon är smittade totalt av viruset i dagsläget så är det runt 10% av Sveriges befolkning. Då är dödligheten istället sett till att 899 personer dött endast 0,09%. Om antalet smittade är lågt räknat till en halvmiljon så är dödligheten såklart den dubbla, 0,18%. Detta är dödlighetsstatistik som då är generell sett till hela landet. Som jag skrivit innan är det dock för tidigt att dra slutsatser då viruset fortfarande sprider sig, och det kanske inte nått Norrland riktigt än där stor del av befolkningen är äldre. Så det kanske skjuter i höjden. INGEN vet med säkerhet sådant idag, men oavsett vad så är mitt förhållningssätt att Sverige gör helt rätt, om än för mycket åtgärder då detta virus uppenbarligen inte är Spanska Sjukan.

Det har också skrivits mycket att COVID-19 inte är som en influensa, men när man tittar på dödligheten på säsongsinfluensan 17/18 så låg den på 5% (https://www.svt.se/nyheter/inrikes/arets-vanliga-influensa-mildare-an-tidigare) och skiljer sig då endast 3,57% från när man beräknar COVID-19 på samma (felaktiga) sätt – 8,57% (dagens datum uträknat på de med bekräftade fall).

Jag beskyller skolorna för att utbilda för dåligt. På universiteten får man lära sig att vara källkritisk och även i yngre åldrar måste detta jobbas mer med. OM man når ut till barnen, så finns föräldrarna där hemma och påverkar sina barn (i fel riktning?). Det måste jobbas på den fronten med, bara för mamma och pappa sagt något betyder det inte att det är så. Kanske integrera utbildning där barn och föräldrar närvarar under några lektionspass om sociala medier, källkritik o.s.v.

Jag beskyller politiker som valt att öppna vårt land och inte tagit ansvar för den migrationspolitik man fört. Sverige byggs inte upp av att man ser till att ta in tiotusentals personer som saknar utbildning, det urholkar ekonomin och skapar segregation. Det är dags att bygga upp så många sektorer nu, vilket detta virus starkt har påvisat. Försvarsmakten, MSB, Socialstyrelsen, sjukhusen, polisen och kommuner måste ha krisberedskap – pengar politiker tagit ifrån dem för att en del partier med V och C i spetsen anser att vår ekonomi räcker till åt alla (tänker typ främst på 2015 med 165000 personer som kom det året). Fråga dessa politiker varför saker inte funkar nu idag, varför kommuner har problem och måste ha bidrag från staten 🙂 Varför har vi inte tillräckligt med poliser, sjuksköterskor? Tillräckligt med material att hantera kriser? Varför finns det väktare överallt idag som gör det polisen gjorde förr i tiden? Varför läggs brott på hög när de kan klaras upp? Varför gör man inte mer för svenskt lantbruk och värnar om att försöka vara självförsörjande i viss mån? Att vara beroende av andra är aldrig bra, men att hjälpas åt är bra.

Där är mitt svar. Det är politikernas fel att det är så här och tyvärr har det varit så många olika vid makten att jag inte ser något parti som räddaren. De som når högt i politiken följer spelets regler, är pk och tenderar inte att leva i samma land när man ser vad de ställt till med. Detta fortlöper år efter år, men ändå klarar vi oss som land. Förstår hur landet kunde varit om de som styrde hade Sveriges väl som prio ett. Ser du det jag ser? Personrösta på den kandidat DU anser bäst, strunta helt i partiets valsedel med person 1, person 2 o.s.v. Rösta på den du tror på, som du tror kan göra skillnad.
Ser du inte det jag ser? Då sitter du i riksdagen eller bär foliehatt