Slaget Om Midgård…Bråvalla!

Under Bråvallafestivalen väntas uppemot 40 000 besökare till området, och då kan det så klart bli stökigt. Men varken folkmassan eller ens den värsta tänkbara ordningsstörningen är någonting jämfört med vad som sägs ha hänt på samma plats för 1300 år sedan.

Vem var rättmätige konungen

Inte mindre än 200 000 stridsberedda soldater hade samlats på Bråvalla. Det var större än slaget vid Lützen, större än landstigningen i Normandie, och skulle än idag ha varit ett av de största slagen någonsin. Målet var att ta reda på vem som var svearnas och götarnas rättmätige konung; Sigurd Ring eller Harald Hildetand.

Kryddad historia

Tyvärr finns det ett och annat problem med historien. 200 000 man – på den tiden, när hela riket inte ens hade 400 000 invånare? Lägg därtill att ett helt gäng valkyrior och asagudar sägs ha deltagit i slaget, att Harald Hildetand ledde sina styrkor vid 150 års ålder och att självaste Oden avgjorde slaget, så inser ni att historien förmodligen har kryddats en del under årens lopp.